Çin’de Japon çocuk öldürüldü. Japonya sarsıldı

Çin’in Guangdong eyaletinde dün bıçaklı saldırıya uğrayan 10 yaşındaki Japon öğrenci hayatını kaybetti. Olay, Japonya-Çin ilişkilerinde yeni bir gerilim yarattı.

SALDIRI JAPONYA’YI SARSTI

Japon haber ajansı Kyodo‘ya göre, Japonya Hükümet Sözcüsü Hayaşi Yoşimasa, saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayaşi, bu acı kaybın büyük üzüntü yarattığını belirterek Çinli yetkililerden olaya dair bilgi talep ettiklerini söyledi. Ayrıca, ülkedeki Japon vatandaşlarının güvenliği konusunda adım atılması gerektiğini vurguladı.

HEDEF JAPONYA VATANDAŞLARI MI?

Japonya’nın Guangcou Başkonsolosu Yoşiko Kijima, saldırının Japon vatandaşlarına yönelik olup olmadığının araştırıldığını belirtti. Olayın Japonya-Çin ilişkilerindeki tarihi bir gün olan 18 Eylül’e denk gelmesi, saldırının Mukden Vakası‘nın yıldönümüyle bağlantılı olup olmadığı yönündeki şüpheleri güçlendirdi.

JAPONYA’DAN SERT TEPKİ

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, bir ilkokul öğrencisine yapılan saldırıyı sert ifadelerle kınadı. Kamikava, bu eylemi “alçakça bir saldırı” olarak nitelendirirken, Pekin yönetimine Japon vatandaşlarının güvenliği konusunda sorumluluk almaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Japonya’daki yetkililere benzer olayların tekrar yaşanmaması için önlem alınması talimatını verdiğini duyurdu.

ÖĞRENCİ OKUL YOLUNDA SALDIRIYA UĞRADI

Olay, 10 yaşındaki Japon öğrencinin, Şıncın şehrinde bulunan Japon İlkokulu’na giderken yaşandı. Öğrenci, henüz kimliği açıklanmayan 44 yaşındaki bir Çinli tarafından bıçaklandı. Yaralı öğrenci hastaneye kaldırılırken, saldırgan gözaltına alındı.

BENZER BİR SALDIRI DAHA YAŞANMIŞTI

Bu olay, Çin’de Japon vatandaşlarına yönelik yaşanan ilk bıçaklı saldırı değil. Haziran ayında, Ciangsu eyaletinin Sucou şehrinde Japon bir anne ve çocuğu, okul servisi beklerken yine bıçaklı bir saldırıya uğramıştı.

MUKDEN VAKASI’NIN YILDÖNÜMÜ NEFRET SUÇU ŞÜPHESİNİ ARTIRIYOR

18 Eylül, Japonya’nın 1931’de Mançurya‘yı işgalini başlatan Mukden Vakası’nın yıldönümü olarak biliniyor. Japon İmparatorluk Ordusu’nun, Çin’in Mançurya bölgesinde düzenlediği sahte bir sabotaj, o dönemde bölgenin işgali için bahane olmuştu. Saldırının bu tarih ile örtüşmesi, saldırının bir nefret suçu olabileceğine dair şüpheleri artırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir